Мило проти вірусів - АкваМаркет
Каталог
Вода 19 л Вода 19 л
Вода і напої Вода і напої
Мінеральна вода Мінеральна вода
Кава Кава
Чай Чай
Соки, солодкі води, енергетики Соки, солодкі води, енергетики
Рослинне молоко Рослинне молоко
Молоко Молоко
Дім та офіс Дім та офіс
Канцтовари Канцтовари
Паперові вироби Паперові вироби
Одноразовий посуд Одноразовий посуд
Господарські товари, прибирання Господарські товари, прибирання
Кухонне приладдя Кухонне приладдя
Посуд, сервіровка Посуд, сервіровка
Аптечка Аптечка
Побутова хімія Побутова хімія
Засоби для прибирання Засоби для прибирання
Освіжувачі повітря Освіжувачі повітря
Для миття посуду Для миття посуду
Засоби для прання Засоби для прання
Гігієна Гігієна
Догляд за тілом Догляд за тілом
Продукти Продукти
Молочне, яйця Молочне, яйця
Бакалія, сіль, цукор Бакалія, сіль, цукор
Консервація, варення, мед Консервація, варення, мед
Соуси Соуси
Олія, оцет Олія, оцет
Приправи та спеції Приправи та спеції
Солодощі, снеки Солодощі, снеки
Для дітей Для дітей
Техніка та обладнання Техніка та
Обладнання
Автотовари Автотовари

Мило проти вірусів


Як захиститися від коронавірусу. Мило, антисептики і добровільна самоізоляція

В умовах пандемії COVID-19 українці шукають ефективні засоби захисту від вірусу. Ми розповімо, чому звичайне мило краще будь-якого антисептика, і як добровільна самоізоляція вбереже Вас від зараження.

Після виявлення коронавірусу було проведено величезну кількість досліджень і тестів. Науково доведено, що COVID-19 поширюється швидше за допомогою контакту з поверхнями. А це означає, що Ви швидше заразитеся від поручнів або дверних ручок, ніж безпосередньо від людини. Отже, єдиним ефективним заходом профілактики зараження є миття рук. Антисептик - лише альтернатива, до якої можна вдатися через відсутність можливості обполоснути руки з милом. В інших ситуаціях ВООЗ настійно рекомендує ретельно мити руки з милом, щоб захиститися від COVID-19.

Мило як спосіб уберегтися від коронавірусу

Згідно з дослідженнями, проведеними Всесвітньою організацією охорони здоров'я, коронавірус зберігається на твердих поверхнях від декількох годин до декількох днів. Життєздатність вірусу залежить від зовнішніх умов: температури і вологості повітря. Не варто забувати і про те, що COVID-19 - досить «важкий». Він складно затримується в повітрі, швидко осідає на землю, перила, дверні ручки. Тому поверхні вірус передається легше. Контакт із зараженою людиною (при дотриманні дистанції та інших рекомендованих запобіжних заходів) не такий страшний, як контакт із зараженою поверхнею.

Тут варто згадати дані статистики. Вони говорять про те, що людина доторкається до лиця більше 20 разів протягом однієї години. Отже, контакт із зараженими поверхнями - ідеальний шлях для COVID-19 всередину організму людини.

Маски не захищають від вірусу на 100%. Їх рекомендують використовувати тільки хворим людям, співробітникам медичних та інших спеціалізованих закладів, щоб перешкоджати зараженню при контакті з інфікованими людьми. Але варто пам'ятати, що маска - ще один привід доторкнутися до обличчя зараженими руками.

У коронавірусу є важлива особливість - наявність на поверхні спайкового білка у вигляді шипів. Саме цей білок імітує молекули людського білка ACE2. Наші рецептори розцінюють подібні мембрани «своїми», тому пропускають в клітку. Після цього вірус стає господарем становища, отримуючи можливість розмножуватися. Так і відбувається зараження.

Тільки мило здатне зруйнувати оболонку-обманку, яка імітує людський білок. При цьому температура води, якою миють руки, не має принципового значення. Вода сама по собі вбиває віруси тільки при температурі 100 градусів Цельсія. В інших випадках на допомогу приходять допоміжні засоби. Однак мити руки все-таки краще в теплій воді. Пояснимо чому. У холодній воді жирові речовини розчиняються гірше, тому якість процесу знижується. Тому намагайтеся мити руки теплою водою, оскільки активні компоненти мила в даному випадку спрацюють швидше і ефективніше. Також рекомендуємо уникати сушарок, а руки після миття насухо протирати чистим рушником.

Фахівці акцентують увагу на тому, що зараз миття рук з милом - питання життя і смерті. Саме ця процедура здатна захистити організм від дії вірусу. Примітно, що рідке і тверде мило показують однакову ефективність в боротьбі з COVID-19. А ось найкраще в боротьбі з вірусами проявляє себе дігтярне мило. Це безпечний і природний антисептик, який дієво захищає від вірусів і бактерій.

Не забувайте і про «третю руку» - мобільний телефон. Обов'язково дезінфікуйте пристрій, щоб перешкоджати поширенню вірусу.

Як правильно користуватися антисептиками

Після оголошення карантину санітайзери миттєво зникли з полиць магазинів. Однак це не кращий спосіб боротьби з COVID-19. І ось чому.

Спиртові антисептики мають інший принцип дії, ніж мило. Спиртова основа послаблює білкові оболонки, а також здатна зруйнувати генетичний матеріал, який відповідає за діяльність COVID-19. Це можливо тільки в тому випадку, якщо санітайзер на 60% складається з спиртових сполук. Засоби з іншим компонентним складом практично не приносять користі як в боротьбі проти вірусу, так і в боротьбі проти бактерій і грибків. Санітайзери сповільнять зростання мікробів, але не очистять епідерміс. Ще один важливий аспект - правила користування антисептиком. Багато людей наносять його на руки і не чекають повного висихання засобу. Це груба помилка. Як правильно користуватися антисептиком:

  • Нанесіть засіб на всю поверхню рук, в тому числі між пальцями, на зап'ястях і нігтях.
  • Ретельно розтирайте санітайзер протягом 15-20 секунд, поки засіб повністю не вбереться.

Тим не менш, санітайзери займають друге місце в списку дезінфікуючих засобів для шкіри. Колосальний попит на подібні продукти спровокував дефіцит на ринку. Багато брендів переорієнтували виробництво щоб забезпечити споживачів необхідною кількістю антисептиків. Так, корпорація LVMH призупинила виробництво парфумерних композицій, щоб повністю зосередитися на створенні санітайзерів. Вони будуть безкоштовно передані уряду Франції та перенаправлені в медичні установи країни.

Добровільна самоізоляція і правильне харчування

Слабкий імунітет - ще один привід для схильності до зараження. Тому в період пандемії варто звернути увагу на якість харчування. Віддавайте перевагу свіжим овочам, фруктам, їжте складні вуглеводи і введіть в раціон полівітаміни. Не забувайте про фізичні навантаження. Легка гімнастика, йога, розтяжка відмінно зміцнять організм і підвищать опірність вірусу.

Але найголовніше, до чого варто прагнути - мінімальні контакти з людьми. В умовах пандемії вкрай важливо дотримуватися ізоляції. Скорочення прогулянок, дружніх і сімейних взаємодій, походів в магазин чи аптеку здатне зупинити поширення COVID-19. Мова йде не тільки про контакти з людьми з групи ризику, але про соціальній взаємодії в цілому. Експерти рекомендують дотримуватися самоізоляцію, так як подібний підхід допоможе зупинити поширення вірусу.