Великий піст - АкваМаркет
Каталог
Вода 19 л Вода 19 л
Вода і напої Вода і напої
Мінеральна вода Мінеральна вода
Кава Кава
Чай Чай
Соки, солодкі води, енергетики Соки, солодкі води, енергетики
Рослинне молоко Рослинне молоко
Молоко Молоко
Дім та офіс Дім та офіс
Канцтовари Канцтовари
Паперові вироби Паперові вироби
Одноразовий посуд Одноразовий посуд
Господарські товари, прибирання Господарські товари, прибирання
Кухонне приладдя Кухонне приладдя
Посуд, сервіровка Посуд, сервіровка
Аптечка Аптечка
Побутова хімія Побутова хімія
Засоби для прибирання Засоби для прибирання
Освіжувачі повітря Освіжувачі повітря
Для миття посуду Для миття посуду
Засоби для прання Засоби для прання
Гігієна Гігієна
Догляд за тілом Догляд за тілом
Продукти Продукти
Молочне, яйця Молочне, яйця
Бакалія, сіль, цукор Бакалія, сіль, цукор
Консервація, варення, мед Консервація, варення, мед
Соуси Соуси
Олія, оцет Олія, оцет
Приправи та спеції Приправи та спеції
Солодощі, снеки Солодощі, снеки
Для дітей Для дітей
Техніка та обладнання Техніка та
Обладнання
Автотовари Автотовари

Великий піст


Масляний тиждень закінчився, а значить, починається Великий Піст. Це особливий час для віруючої людини, період молитов і роздумів. А ще піст передбачає повну відмову від продуктів тваринного походження. У харчуванні витримується строга аскеза. Незважаючи на те, що цей період багато хто використовує для того, щоб привести фігуру в порядок після зими, слід розуміти, що піст - не дієта. Обмеження в харчуванні мають не тільки позитивні аспекти. Тому якщо безвідповідально поставитися до планування раціону, можна зіткнутися з негативними наслідками незбалансованого харчування і відсутності продуктів тваринного походження.

Пісна їжа дійсно здатна очистити організм від шлаків, токсинів, тим самим зміцнивши роботу всіх внутрішніх систем органів. Люди, які зловживали жирною і калорійною їжею, напевно помітять зниження ваги, адже рослинний раціон має меншу поживну цінність. Інша сторона медалі - нестача вітамінів, мінералів та інших компонентів, які ми регулярно отримуємо з продуктів харчування. Тому потрібно уважно вивчити не тільки список пісних продуктів, але і грамотно підійти до планування раціону. Також варто пам'ятати, що аскеза має на увазі певну систему. Прочитайте, що має на увазі Великий піст: харчування по тижнях істотно відрізняється, в кожен день дозволені певні продукти. І схему харчування варто розробляти відповідно до календаря. Розберемося докладніше в ключових питаннях.

Великий піст 2021. Коли починається

Тривалість Посту незмінна - це 40 днів. Однак початок і закінчення змінюється з року в рік. У 2021 році Великий Піст починається 15 березня і завершиться 2 травня безпосередньо на Великдень. Перший і останній тижні - найсуворіші.

Великий піст: особливості

Всупереч поширеній думці, аскеза стосується не тільки харчування. Крім обмеження в раціоні віруючі люди виключають зі свого життя будь-які надмірності, здатні пошкодити душевну рівновагу і спокій. У Великий Піст не можна сваритися, скандалити, вживати алкоголь. Крім цього потрібно щиро молитися, регулярно причащатися і відвідувати храм так часто, як дозволяє вільний час.

В цей час люди повністю відмовляються від тваринної їжі. З раціону прибирають молоко, птицю, м'ясо, рибу, яйця. Відповідно, в харчування вводять пісні страви, які не містять вищевказаних продуктів. Що можна їсти під час Великого Посту: зернові, горіхи, бобові, фрукти, овочі, рослинні жири, гриби. Оскільки свіжі овочі зараз доступні не кожному, можна замінити їх на соління: консервовані баклажани, огірки, помідори.

Недолік білка в раціоні може викликати напади голоду, тому в раціон варто ввести борошняні вироби з твердих сортів пшениці. Вони багаті складними вуглеводами, які повільно засвоюються і забезпечують тривале відчуття насичення.

Окремо варто згадати соєві продукти. Оскільки пост і веганство досить схожі між собою з точки зору нутриціології, деякі страви і пісні продукти можна підглянути в іншій системі харчування. Благо, нестачі в подібних товарах немає. Ви легко можете купити з доставкою рослинні напої, сир тофу, соєві продукти і напівфабрикати.

Основні принципи харчування в період Посту

Оскільки Церковний піст дуже строгий, а сучасна людина живе активним, динамічним життям, витримувати обмеження часом стає складно. Однак є кілька простих порад, які допоможуть Вам дотримуватися Посту і не нашкодити організму:

  • Заздалегідь продумуйте раціон. Допоможе правильно діяти в Великий Піст 2021 календар харчування. Вивчіть його уважно, щоб спланувати раціон заздалегідь. Складіть список продуктів і купіть те, що потрібно. Обов'язково введіть в раціон каші: гречану, рисову, пшоняну, перлову. Це не тільки джерело клітковини, але і запас енергії на весь день. Також пам'ятайте, що рослинні жири - це не тільки масло. Отримати порцію поліненасичених і насичених жирів допоможуть оливки і маслини. Додавши їх в салат, можна істотно підвищити поживну цінність страви. Ласунам також варто уважно розібратися в тому, які солодощі пісні. Плануйте меню на тиждень, складайте докладний список продуктів і тоді дотримуватися обмеження в харчуванні буде легше.
  • Заповнюйте нестачу вітамінів. На початку весни організм і так страждає від авітамінозу, а обмежений раціон додає стресу. У період Посту варто додатково вживати полівітамінні комплекси або біологічно активні добавки. Однак перед покупкою подібних препаратів варто проконсультуватися з лікарем.
  • Уникайте переїдання. Пам'ятайте, що в Церковний Пост люди не просто прибирають з раціону тваринні продукти, а й намагаються харчуватися аскетично. Тому не варто формувати величезні порції або об'їдатися фруктами, горіхами. Піст - час поміркованості і стриманості від надмірностей.
  • Не забувайте про рибні дні. Календар харчування у Великий Піст передбачає дні, коли дозволено вживати рибу. Це відмінна можливість урізноманітнити раціон і отримати порцію білка. Обов'язково скористайтеся шансом і купіть хорошу рибку. Слід надавати перевагу жирним сортам - сьомга, форель. Але також підійдуть і більш дієтичні різновиди. Так чи інакше, риба є джерелом корисних жирних кислот і вітаміну D, незамінних для нашого організму.
  • Купуйте веганські продукти. Вони не містять інгредієнтів тваринного походження, володіють збалансованим складом і високою поживною цінністю.
  • Виходьте з Посту плавно. Оскільки Пост закінчується в день Пасхи, ми відразу потрапляємо на святковий стіл з його великою кількістю різноманітних продуктів. Щоб не зіткнутися з проблемами з боку шлунково-кишкового тракту, виходьте з Посту плавно. Поступово вводіть в раціон звичні продукти, додаючи до пісного раціону м'ясо, птицю та молочку.

У нашому магазині Ви можете купити пісні продукти відмінної якості для здорового харчування. Органічні товари за доступними цінами, кращі пісні продукти для веганів і тих, хто поститься. АкваМаркет доставляє продукцію по всій країні, тому замовити онлайн рослинне молоко, горіхи або інші товари Ви можете з будь-якого міста. Раціон на Пост не обов'язково повинен бути одноманітним. Загляньте в каталог і переконайтеся, що пісні продукти доступнішими, ніж Ви припускали!